søndag den 6. november 2011

Middelhavet, en haj, en hval og en delfin

Onsdag d. 26. oktober 2011

Vi sejler i Middelhavet for første gang, da der endelig er et break i blæsevejret på 10 timer. Skipper står op kl. 03.30. Han er utålmodig som et lille barn dagen før juleaften. Crewet snuer og vågner først op til dåd kl. 05.00. Klokken seks er der afgang. Det er mørkt og vi har ingen vind. Vi sejler koncentreret og for motor i mørke gennem Marseilles kæmpe store industrihavn.

Marseilles industrihavn.

Vi husker, at have hørt på Langtursejler-vintertræffet, at dette er et af de større anti-klimaks. Efter laaang tid på flodernes grumsede ferskvand trænger man virkelig til det smukke blå saltvand, som vi har hørt så meget om, men det eneste vi ser, er en enorm industrihavn, der lugter og oser og er mildest talt ulækker. De har ret!

Dagen gryr, vandet er smukt, blåt og klart, men dønningerne er stadig voldsomme fra de sidste mange dages blæst. Det har været mellem 15-18 m/s og selv inde i havnen er vi blevet rusket rundt. Nu har vi næsten ingen vind og må sejle en del for motor, men får nogle gode timer for sejl. Det betyder båden ruller en del i de gamle dønninger. Det skulle være klassisk Middelhavsvejr, enten er der ingen vind eller også er der for meget. Det er skønt at være på åbent hav igen.

Vi lægger til i Cassis, en turistfælde af dimensioner, sød, køn, masser af butikker, klipper, restauranter og strande. Signe får skyklapper på og må kun gå ind i butikkerne hvis hun ikke har penge med og vi håber at kunne nøjes med at bruge penge på havneafgiften. Det er nemlig ikke billigt at ligge her så tæt på Rivieraen, hvor de unge, de smukke, de rige og de plastikopererede holder til.

Lørdag d. 29-31 oktober 2011

Vest for halvøen hvor byen La Seyne-sur-Mer ligger.

Vi har en rigtig god sejlads. Vi er ved at sætte sejl, da Marius pludselig spørger, hvad det er, der ligger i vandet. En trekantet finne ligger i overfladen og vugger 4-5 meter fra båden. Det er svært at se, men Marius, der er tættest på kan se, at det er en haj. Vi er overvældede. Hajen er ca. 1,5 meter lang, den er mørk på toppen og hvid længere nede på bugen. Den kigger på os, som for at finde ud af, hvad det er for noget, der er sejlet ind i dens dagligstue, så vender den om og svømmer væk. ”Den så ud lige som…i tegnefilm…” siger Marius betaget. Tjah, eller er det lige som i virkeligheden?

Vi lægger os for anker og nyder det gode vejr og synes det er lidt synd, at den uge vi havde besøg fra Danmark var lidt blæsende og med meget lidt sol. Jo mere vi ligger for svaj des flere penge kan vi spare, da havneafgifterne er lidt pebrede.

Mandag har vi endnu en fantastisk naturoplevelse. ”Se! Se, der, hvad er det?” Marius ser vild ud i ansigtet og det er svært at afgøre hvad han peger på og i hvilken retning. Så går det op for os, hvad det er vi ser. Det er en hval! Omkring 200 meter fra båden kan vi se en mørk plet, noget, der ligner en sejlende ø plasker rundt. Da vores øjne får vænnet os til at se på vandet og det fantastiske fænomen, kan vi se dens store hale, der plasker i bølgerne og vandet står op fra hvalens åndehul. Den er oppe og vende i overfladen mange gange og vi kan se den store halefinne plaske rundt. Da det er et godt stykke fra båden er det svært at afgøre hvor lang den er, men vi skyder den til at være i hvert tilfælde to gange Alma, der er ca. 10 meter.

Det er helt vildt! Ubeskriveligt og på én gang utrolig smukt og lidt skræmmende. Godt den ikke er tættere på, for der er mange kræfter på spil. Vi hopper op og ned på båden, giver high-five og råber og skriger af glæde. Adrenalinet kører og vores øjne er tallerken-store. ”Nu mangler vi bare at se delfiner!” siger Marius, og der går ikke ret lang tid før en sådan fyr springer op lige ud for båden. Vi når desværre ikke at se den begge to, men skipper mener, at nu, da vi har set alt, hvad der er værd at se i Middelhavet, kan vi godt vende om og sejle hjem.

Vi er klar over, at vi er utrolig heldige. Mange har sejlet rundt her uden at være på heldige, at opleve det, som vi netop har oplevet i løbet af de sidste tre dage.

Ingen kommentarer: